Mer enn du egentlig trenger å vite om KGV

DFØ har nettopp oppdatert sin veileder for anskaffelse av konkurransegjennomføringsverktøy (KGV). Den nye veilederen er grundig, omfattende og velskrevet – men akkurat nå er den også ganske unødvendig.

Unødvendig? Men må ikke alle ha KGV, da?

Jo, skal du gjennomføre anskaffelser etter regelverkets Del II, III eller IV, må du faktisk ha et elektronisk verktøy som oppfyller visse minimumskrav. Disse finner du i forskriftens kapittel 22.

Det er ikke der problemet ligger.

Problemet ligger på leverandørsiden. Du skjønner, det finnes i realiteten ingen konkurranse lenger. Alle KGV i Norge eies nå av ett og samme selskap – Mercell Holding ASA.

KGV-kjøpefest
Mercells holdingsselskap har kjøpt opp den ene KGV-leverandøren etter den andre, og har nå også begynt å kjøpe opp leverandører utenfor Norge. Totalt eier de nå noe sånt som 7-8 løsninger som alle tilbyr mer eller mindre det samme – støtte til konkurransegjennomføring, eller altså KGV.

Så du må gjerne forsøke deg på konkurranseutsetting, men sannsynligheten er stor for at du bare får ett tilbud – hvis du er heldig, da.

Hvor ble det av Word Perfect.. og Lotus Notes?
Situasjonen er ikke så uvanlig som du skulle tro. Kanskje sitter du akkurat nå og leser dette i et epostprogram som har havnet litt i samme kategori, nemlig Microsoft Outlook. En gang i tiden var det mange epostprogrammer, men nå er det ikke så mange igjen. Tilfeldigvis gjelder det samme også for tekstbehandling, presentasjoner og regneark også. Dermed har oppdragsgivere flest sluttet å konkurranseutsette kontorstøtteapplikasjoner, men leter i stedet etter den beste lisensmegleren å kjøpe Microsoft Office fra.

Men det må jo også selgere til for at noen skal få til slike oppkjøp. Både Tendsign, EU-Supply og alle de andre har jo faktisk vært villige til å selge. Det kan kanskje skyldes mer enn penger.

Mercell har nemlig en plan med det hele.

KGV: en fragmentert historie
Hele Europa, sier Mercell Holding ASA, består av bittesmå KGV-leverandører som alle sliter med å tjene penger på systemene sine. De har funnet opp kruttet, alle sammen, men pengene til videreutvikling uteblir.

De fleste som bruker dataprogrammer har stiftet bekjentskap med dette. Der Teams og Outlook nesten har for mange oppdateringer gjennom året (pokker, nå har de byttet farge på lagre-knappen igjen), har KGV-leverandørene lite annet enn feilretting å komme med. Mange KGV-løsninger ligner ubehagelig mye på seg selv fra 10 år tilbake, og selv om du ikke har bruk for flere blinkende knapper, kunne det jo kanskje vært greit med noe nytt av og til. Bedre funksjonalitet for avvisning, sladding eller evaluering, for eksempel – bare for å plukke noen av de laverehengende fruktene.

Det er dette Mercell Holding ASA vil til livs, sier de. De vil plukke de beste bitene av det Amesto, Aksess Innkjøp, Cloudia og alle de andre har skapt hver for seg og lage et nytt verktøy som bare består av summen av de beste bitene. Så vil de lansere dette verktøyet til glede for alle nye og gamle brukere.

I mellomtiden lever dagens løsninger videre – på respirator.

Assimileringspolitikk
Star Trek-fans drar kanskje på smilebåndet nå. Dette minner nemlig veldig på strategien til en av Star Trek-universets større superskurker: The Borg. – Resistance is futile, sa The Borg. – We will add your distinctiveness to our own, fortsatte de – mens folk løp panikkslagne i alle retninger.

Joda. Men til alle fans av Star Trek der ute: Mercell er ikke The Borg. De er heller ikke Romerriket – som ellers ofte hentes fram som et ganske godt eksempel på assimileringspolitikk.

Det kan godt hende at Mercell bare rett og slett har helt rett, og at det blir for dumt å sitte på hver sin KGV-tue.

DFØ erkjenner at «per høsten 2021 er konkurransen i det norske KGV-markedet liten». «Liten» var vel årets understatement. Totalt fraværende, ville nok vært en mer passende beskrivelse. DFØ øyner likevel et håp om at «nye aktører vil lansere KGV [i Norge] innen overskuelig fremtid». Ja, det kan jo hende – eller ikke.

I mellomtiden er det lite vits i å videreutvikle løsningene som finnes, og du kan kanskje bruke integrasjonspengene dine bedre på noe annet. Skulle du ha gått med planer om å bytte KGV, er kanskje tiden moden for heller å bytte ut noe annet.

To månelandinger i horisonten
Vi går uansett en spennende tid i møte, om vi snakker om ekte månelandinger eller kunststykket av en månelanding som Mercell Holding ASA forsøker seg på akkurat nå – nemlig å plukke det beste fra alle verdener, uten å få med seg det som ikke funker …og samtidig gjøre alle til lags.

Hvem vet: kanskje vi har både virtuelle og fysiske månelandinger å se fram til, mens koronaviruset bruker opp resten av det greske alfabetet?

I mellomtiden kan vi jo kose oss med alt vi slipper å tenke på i DFØs ganske gode og omfattende veileder for kjøp av KGV.

Eller kommer det plutselig en ny og ukjent KGV-leverandør inn fra høyre og snur hele markedet på hodet?

Den som anskaffer får se.