Den store koronaguiden

Lurer du på hvem som mener hva om korona? Her er vår definitive guide.

Det er skrevet utrolig mye om koronavirusets konsekvenser for offentlige anskaffelser. Virkelig mye. Det blir fort en jungel. Derfor samler vi det som finnes på ett sted for deg.

Myndighetene

Det er jo nær sagt selvfølgelig at offentlige myndigheter skriver om korona. La oss derfor begynne med Nærings- og fiskeridepartementet, som jo har ansvar for veilederen til offentlige anskaffelser og regelverket. De har laget en lengre artikkel om saken, som hovedsaklig omhandler hasteanskaffelser, og forlengelse av tilbudsfrist. De viser også videre til sine danske kolleger.

Man kunne jo også vente seg noe fint og flott fra Digitaliseringsdirektoratet (tidl Difi), men her finner man bare en henvisning til Departementet og KS, samt et varsle om at møter kan bli avlyst.

Oppdatert 3 april: Nå har Digitaliseringsdirektoratet lagt ut en lengre veileder.

Utover dette uttrykker jo den tidligere næringsministeren generelt et ønske om å holde hjulene i gang, for eksempel ved å oppfordre folk flest til å bruke håndverkere til å fikse vasker, bytte vinduer og lamper. Men veldig konkret er det ikke.

Oppsummert har det offentlige gjort mye i form av krisepakker og unntaksløsninger for næringslivet, men kanskje ikke vært like tydelige på at det som ruller og går, helst bør fortsette å gjøre nettopp det.

Interesseorganisasjoner

Norge har mange interesseorganisasjoner, og de har vært flittige med å mene noe.

NHO pryder hele forsiden sin med koronavirusillustrasjoner, og har også en lengre artikkel som handler spesifikt om offentlige anskaffelser, ført i pennen av NHOs allerstedsnærværende advokat Arnhild Dordi Gjønnes. Du må riktignok være NHO-medlem for å lese den.

I likhet med NHO, har kommunenes eget KS også laget en omfattende veileder om alle tenkelige (kommunerelaterte) koronautfordringer. Blant annet kan både kommunalt ansatte og næringslivet puste lettet ut, for KS mener at permitteringer er lite egnet i kommunene.

Skriver KS noe om anskaffelser da? De lover mer, men har allerede kommet med en enkel guide som tar for seg blant annet hasteanskaffelser.

Byggenæringen

Byggenæringen skal ha skryt for å skrive og mene mye om situasjonen. En god start er bygg.nos omfattende oversikt over temasider. De har også tagget alle sine egne artikler som omhandler korona, slik at du finner dem med ett klikk.

Andre næringer

Avfallsbransjen har en egen artikkel om koronarelaterte unntak fra anskaffelesprosedyrer.

Advokatene

Koronautbruddet skaper selvsagt mange spennende problemstillinger for advokatene, og de sparer ikke på kruttet. Alle advokathus med respekt for seg selv har ikke bare en, men mange artikler om koronakonsekvenser.

Spesielt ett advokathus skiller seg ut i denne sammenhengen, og det er Grette. De har rett og slett laget sin egen covid-19 beredskapsportal, med et vell av artikler om alle mulige fagområder som berøres av koronautbruddet. De har sågar også en egen artikkel som omhandler offentlige anskaffelser.

Men de er ikke alene. De fleste advokatfirmaene har tatt dette på alvor, herunder Sands, Simonsen Vogt Wiig og Wikborg & Rein, for å nevne noen.

Hvis du klarer å se skogen for bare trær (les problemer), så kan du lære mye av å lese hva advokatene har ment. Det er flere gode og nyanserte gjennomganger her. Men ikke glem at for hver advokat som mener noe, er det ikke uvanlig at det finnes en som mener noe annet.

Force Majeure

Det er skrevet til øyet blir stort og vått om Force Majeure. Her utmerker en artikkel hos Magnus Legal seg. Den sier det meste om hva dette er og hva man kan, og ikke kan, påberope seg.

Og for de av dere som ikke vet hva Force Majeure betyr (men ikke tør å spørre), her er en link som forklarer begrepet.

Hva med statistikk og harde fakta?

Dette har ikke noe med offentlige anskaffelser å gjøre, men en veldig god kilde til statistikk og oversikt over selve koronautbruddet, er John Hopkins Universitys eget Corona-dashboard (mobilversjon her). Her finner du oversikt over utbruddet fra land til land.

I Norge er NRKs oversikt ganske god.

SSB fører ikke statistikk over antall smittede, men de har en god del korona-relaterte artikler. Blant annet skriver de om arbeidsledighet – noe du som offentlig innkjøper kanskje kan være med å påvirke ved å bidra til å holde hjulene i gang.

Og hva mener så innkjøpskontoret?

Hos oss er det business as usual.

Hvis du spør oss hva vi mener, så måtte det være at de fleste behovene i norske offentlige virksomheter består, om enn kanskje i forsinket eller noe endret form. Elever skal snart tilbake på skolen, veier skal fremdeles feies, asfalteres og brøytes og barnehager skal stadig renoveres.

Det beste du – og vi – kan gjøre akkurat nå, er å holde hjulene i gang slik at det ikke oppstår et vakuum når koronatiltakene en gang løftes.

Ja, for du tror vel ikke at du kan benytte hastebestemmelser til alle anskaffelsene dine og påberope deg force majeure fordi samfunnet plutselig er tilbake til det normale igjen? Da må du nok tro om igjen – like sikkert som at skolene er stengt nå, er det at de en dag vil åpne igjen. Dermed må du nok påregne nye 30 dagers tilbudsfrist og 10 dagers karensperiode for den konkurransen du nå vurderer å avlyse.

Kanskje du ikke skal avlyse den likevel?

Og hvor lenge vil det så vare før alt er tilbake i normal gjenge? Den som anskaffer får se.