Du kjenner fjellvettreglene, ikke sant? Hva med innkjøpsvettregler? Hadde det vært kjekt? Her er vårt forslag.
Innkjøpsvettregel nr. 1: Kjenn din forskrift
EØS-reglene egner seg best for de som har gjort det før. Ikke legg ut på to-trinns forhandlet prosedyre med parallelle rammeavtaler i fire soner før du har noen enklere anskaffelser i sekken.
(Avledet fra fjellvettregel nr. 1: Legg ikke ut på langtur uten trening)
Innkjøpsvettregel nr. 2: Vær forutberegnelig. Kunngjør når du skal.
Skriv hva du skal gjøre, og gjør det du har skrevet. Ikke finn på tildelingskriterer etter at tilbudene har kommet inn, og overhold kunngjøringsplikten. Det er ingen skam å gå på Doffin.
(Avledet fra fjellvettregel nr. 2: Meld fra hvor du går)
Innkjøpsvettregel nr. 3: Vis respekt for veileder og rettspraksis
Sett deg godt inn i veilederen, og ta hensyn til relevant rettspraksis.
(Avledet fra fjellvettregel nr. 3: Vis respekt for været og værmeldingene)
Innkjøpsvettregel nr. 4: Vær rustet mot uvær
Det er flere tapere enn vinnere i de fleste anskaffelsene, og noen vil alltid prøve seg på å klage – selv om de ikke har grunn til det. Bruk KGV, gode maler og prosedyrer slik at anskaffelsen din tåler storm fra selv de største advokatfirmaene.
(Avledet fra fjellvettregel nr. 4: Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever)
Innkjøpsvettregel nr. 5: Lytt til erfarne aktører
Hør på de som har gjort det før og sjekk markedet før du kunngjør. Pass deg for rådene om avlysning og avvisning som kommer fra advokaten til leverandøren som ikke vant. Selv om advokaten har hjulpet deg før, er det ikke du som betaler for rådene denne gangen.
(Avledet fra fjellvettregel nr. 5: Lytt til erfarne fjellfolk)
Innkjøpsvettregel nr. 6: Stak ut kursen og mål deg selv på veien.
Mål det du driver med slik at lederen din forstår at det lønner seg å ha deg der. Resultater handler om mer enn hvor mange anskaffelser som har endt opp i KOFA – det handler om hva brukerne dine har spart på veien. Estimer og legg sammen besparelsene fra år til år. Er de større en lønna di? Bra. Da lønner du jo deg!
(Avledet fra fjellvettregel nr. 6: Bruk kart og kompass)
Innkjøpsvettregel nr. 7: Kjøp ikke alene
Problemer er til for å deles, og kolleger er til for å brukes. Du bør samarbeide i alle faser av konkurransen. Er du den eneste innkjøperen, sier du? Finn noen på regnskap eller teknisk eller i nabokommunen som du kan plage.
(Avledet fra fjellvettregel nr. 7: Gå ikke alene)
Innkjøpsvettregel nr. 8: Det er ingen skam å ombestemme seg
Det er alltid bedre å avlyse før tilbudsfristen går ut enn etterpå. Når du har tildelt, vil advokaten til leverandøren som tapte alltid mene at du har gjort feil. Har du ikke gjort feil? Ikke hør på ham. Har du gjort feil? Hør på ham. Det er ingen skam å avlyse, avvise eller omgjøre tildelingen, så lenge du er sikker på at det faktisk er gjort noe feil.
(Avledet fra fjellvettregel nr. 8: Vend i tide – det er ingen skam å snu)
Innkjøpsvettregel nr. 9: Vær forholdsmessig
Ikke skyt spurv med kanoner. Utnytt handlingsrommet som regelverket gir deg, og gjennomfør anskaffelsen på en måte som står i forhold til verdien slik at du sparer innkjøpskreftene dine til anskaffelsene som virkelig trenger dem. Hvis du havner i storm, sørg for at alt som er viktig blir dokumentert.
(Avledet fra fjellvettregel nr. 9: Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig)
Heng de opp på veggen og gled deg til en bedre innkjøpshverdag.
Når du først er i gang, kan du se på DFØs kjøreregler for anskaffelser og LOs 10 bud for offentlige anbud også.