Å stille krav om miljøsertifisering, hjelper ikke på kravet om å vekte miljø 30%.
Sparebank 1 SMN hjelper små og mellomstore bedrifter med miljøsertifisering.
Det er jo flott at Sparebanken bruker av sine midler til å få opp miljøbevisstheten i leverandørmarkedet. Det eneste kravet de stiller, er at du må velge en «kortreist» konsulent til å utføre sertifiseringen. Det er forsåvidt også i bærekraftens ånd.
Men på et punkt blir argumentasjonen litt feil: «skal du levere offentlig anbud teller miljøaspektet omkring 30 prosent. En miljøsertifisering blir etter hvert et krav fra samfunnet», sier sparebanken.
Da er det jo verdt å merke seg at et krav om miljøsertifisering i seg selv ikke bidrar til å oppfylle anskaffelsesreglenes krav om 30% vekt på miljø.
Det spiller faktisk ingen rolle om du som leverandør er eksempelvis miljøfyrtårnsertifisert eller ikke når det kommer til tildelingskriteriene.
Det er bruken som teller – ikke miljøsertifisering i seg selv
Det som derimot betyr noe, er hvordan du bruker miljøstyringssystemet ditt.
Det virker kanskje bakvendt, men er egentlig ganske logisk: leverandørens miljøsertifisering kan brukes til kvalifikasjonskrav, altså til å bestemme om du skal komme gjennom nåløyet og få lov til å levere tilbud eller ikke.
Men så har vi «kontraktsgjenstanden», altså det som skal leveres. Her har kvalifikasjonskravene ingen direkte betydning.
Oppdragsgivere må altså tenke ett skritt videre: så flott at du er miljøsertifisert, men hvordan vil du bruke denne sertifiseringen til å levere bedre tjenester til oss?
Det spørsmålet kan du legge 30% vekt på.
Og hvis Sparebanken og de kortreiste konsulentene er klar over dette, så kan offentlige oppdragsgivere se fram til leverandører som scorer bedre på miljø.
Det er i så fall et godt, viktig og ikke minst bærekraftig konkurransefortrinn!
Mer om miljø
Her kan du lære mer om bruken av miljøbestemmelsen i regelverket: