Eksamensnerver

Innkjøpskontoret har hatt litt eksamensnerver i det siste. Vi bestemte oss nemlig for å bli sertifisert (igjen).

Vi har allerede et lite knippe sertifiseringer liggende rundt på huset, fra det gamle Innkjøpskortet, fra sertifiseringsordningen til KS og en slags sertifisering fra Høgskolen i Molde.

Denne gangen var det Sertifiseringsordning for Offentlige Anskaffelser, eller SOA, som sto på programmet.

Etter noe vaklende forsøk på å ta kartleggingstesten, meldte vi oss opp til eksamen, og ble straks minnet på at det ikke bare er ved tildeling av kontrakter det kan finnes mangel på tillit. Det er det åpenbart også når man skal ta nettbaserte tester.

TIPS 1: sett av god tid før du starter

Det var nesten ingen grenser for hvor skeptisk denne netteksamensleverandøren var til at vi hadde rent mel i posen. Her skulle det filmes, med web- og mobilkamera i tak og vegger, bak PC og på gulvet. Når instruksjonene ba om at man skulle filme inni ørene (for å avsløre skjulte ørepropper koblet til hemmelige anskaffelsesprofessorer på bakrommet, får vi tro) trodde vi ikke våre egne øyne.

SOA er faktisk vel så mye er en sertifisering av dine datakunnskaper. Passerer du SOA, har du også bevist at du kan håndtere webkameraer, skjermdeling, nettleserskifte, appnedlasting og QR-koder. Ja, du kan kanskje få jobb i NRK også, siden du helt utilsiktet også har bevist at du behersker flerkameraproduksjoner.

I ettertid virker det logisk nok, men ære være den som klarer å starte denne eksamenen på hvilepuls.

Paradigmeskifte

I ettertid forstår du at du har vært vitne til et lite teknologisk paradigmeskifte. I alle år har man snakket om nettstudier, e-læring og fjernundervisning, men hvordan gjennomfører man en hjelpemiddelfri eksamen uten å måtte reise til et eksamenslokale? Jo, man bruker de digitale verktøyene vi uansett har rundt oss – PC, mobiltelefon og et par apper. Greta Thunberg ville likt denne eksamensformen, siden hun hadde sluppet å ta seilbåt til de fysiske eksamenslokalene i Kirkenes (ja, det er der de ligger – helt sant). Det er jo ellers litt av hennes poeng – hva kan vi gjøre anderledes?

Her kjenner Innkjøpskontoret seg godt igjen. Helt siden vi startet opp, har vi vært allergiske mot fysiske møter, og vi reiser ikke engang til jobben, siden vi jobber hjemmefra. Som Miljøfyrtårn kan vi nå også legge reisefrie eksamener til listen over tiltak for å redusere transport og utslipp – selv om erfaringen kom litt bardus på oss.

Her kan du se hvordan eksamen fungerer, men husk at dette er en perfekt verden uten katter, postbud som ringer på, PCer som må lades eller nysgjerrige unger som banker på kjøkkenvinduet.

TIPS 2: les spørsmålene nøye

Over til eksamen. Som nevnt tar det tid å komme tilbake til hvilepuls, men det er tvingende nødvendig at du roer deg ned før du starter på spørsmålene.

Vi skal ikke avsløre hva det faktisk spørres om, men vi kan si såpass som at noen av spørsmålene kan være ganske tuklete.

La oss konstruere et eksempel:

Kryss av de to riktige alternativene:

  1. Volvo Amazon er en bil
  2. For å koble ut firehjulstrekk på din Amazon, må du alltid stoppe bilen først
  3. Når girspaken står i «1» svinger du til venstre ved å vri rattet med klokken
  4. Håndbrekket er plassert på venstre side av førersetet

Alternativ 1 er jo åpenbar, og med litt logisk tenkning kan nok de fleste også se at 3 er feil. Men det er bare de med praktisk Volvo Amazon-kompetanse som vet at Amazon aldri ble levert med firehjulstrekk og at håndbrekket faktisk sitter på venstre side av førersetet.

Det er altså 1 og 4 som er korrekt. Går det litt fort unna, kan en «med» bli til «mot» og du kan kanskje tro at 3 er riktig, eller kanskje du hoderystende ler av alternativ 4 og tenker at selv ikke svensker kan gjøre noe så dumt som å putte håndbrekket rett ved døra.

Akkurat slik er SOA-testen også. Det kan innimellom være ganske frustrerende, men du må altså puste rolig og tenke logisk. Har du rimelig grei kunnskap om regelverk og erfaring fra innkjøp i tillegg, vil det gå bra.

Her kan du lese fagplanen som testen baserer seg på.

BONUSTIPS: ikke glem kontraktsoppfølgingen

Det burde ikke komme som noen overraskelse at testen omfatter kontraktsoppfølging, men det kan hende det gjør det likevel.

Siden norsk offentlig sektor angivelig suger på kontraktsoppfølging, er det kanskje ikke så rart at temaet er viet spesiell oppmerksomhet. Du gjør derfor smart i å forberede deg litt ekstra på dette.

Hvem vet? Kanskje det bidrar til at du og din virksomhet utmerker seg i positiv retning når det gjelder kontraktsoppfølging fremover? Fokus på kontraktsoppfølging er (fremdeles og utrolig nok) en lav frukt å plukke.

Konklusjon

Men så til det viktigste: hva skal du med denne sertifiseringen? For din egen del vil nok bekreftelsen på at du faktisk kan det du trodde du kunne være en fin motivasjon, men det er en annen effekt som utvilsomt er mer varig:

Du vil skille deg ut fra mengden.

Se rundt deg: du diskuterer daglig med rådmann, økonomisjef, teknisk sjef og andre kanskje høyt utdannede kolleger og sjefer. Ville de klart denne testen? Aldri i verden. Du gruser disse folka på SOA, for dette er ditt spesialfelt.

Det kan komme godt med å ha noe hengende på veggen som viser at du også kan noe – noe som andre ikke er like gode på som deg.

Lykke til, ihvertfall!